Babybedje opmaken
Whiehoe! Je staat te popelen om het ledikant of wiegje van je baby (op komst) op te maken. Maar hoe maak je een babybedje op? Hoe strak moet je je baby instoppen? Wij geven je enkele tips hoe je je babybedje veilig opmaakt.
Verkort opmaken van het babybedje
Belangrijk om te weten voordat je begint: een babybedje (of het nou een ledikant, co-sleeper of wieg is, dat maakt niet uit) maak je verkort op. Je baby moet namelijk met zijn voeten bijna tegen het voeteneinde aan liggen om veilig te kunnen slapen. Als je het bed verkort opmaakt, kan je baby namelijk niet naar beneden schuiven en met zijn hoofd onder het beddengoed terecht kan komen. Het hoofdje ligt dus ergens halverwege het bedje, in plaats van bij het hoofdeinde. Het beddengoed moet ongeveer tot de schouders komen.
Aan de slag!
Stap voor stap je babybedje opmaken
- Doe de molton om het matras of leg de matrasbeschermer op het matras.
- Trek daar vervolgens een hoeslakentje overheen. Zorg dat het hoeslaken glad over de molton ligt en stop het goed in.
- Op de plek waar het hoofdje van je baby komt te liggen, leg je een hydrofiele luier. Deze is luchtdoorlatend en vangt kwijl en spuug op, zodat je niet elke dag het bed hoeft te verschonen, maar gemakkelijk iedere dag deze hydrofiele luier vervangt.
- Tenslotte maak je het bed op met een laken en een deken: laat het laken iets onder het dekentje vandaan komen, zo’n 20 centimeter, en sla het om zodat er een randje over de deken heen valt. Zorg ervoor dat je het lakentje en deken aan de onder- en zijkanten minimaal 10 cm onder het matras instopt.
- Maak het bed kort op vanaf het voeteneinde. Als je veel stof van het laken en dekentje over hebt, stop je dat onder het matras zodat het stevig vastzit. Let wel op dat het matras daardoor niet veel hoger komt te liggen bij het voeteneind. Gebeurt dat wel, dan kun je onder het andere deel van het matras een opgevouwen deken leggen.
Niet doen
Het wordt sterk afgeraden om spullen in het bed van je baby te leggen, zoals: kussens, hoofdbeschermers, stootkussens, knuffels of schapenvachtjes. Ook een dekbed wordt bij het babybedje opmaken afgeraden voor kinderen tot twee jaar oud. Als een baby met zijn gezicht tegen zachte stoffen als een kussen of dekbed rolt, kan hij in ademnood komen en vergroot je het risico op wiegendood.
Tip: Gebruik verder liever geen ‘niet-waterdoorlatende molton’ in cosleeper/wiegjes. Het lijkt misschien handig tegen doorlekken, maar dit soort stoffen zijn niet-ventilerend en kunnen oververhitting veroorzaken of de ademhaling van je kind belemmeren.
Slaapzak vs deken
Je kunt ervoor kiezen om je babybedje opmaken met een deken, maar je kunt ook kiezen voor een slaapzak. Het mag allebei en heeft elk zo z’n voor- en nadelen. We hebben deze voor jullie op een rijtje gezet:
Slaapzak:
- Je baby kan niet met zijn hoofd onder de deken komen.
- Je baby kan zich niet onder zijn lakentje vandaan woelen.
- Rollen gaat een stuk lastiger in een slaapzak.
- Let op: kies altijd voor een slaapzak in de juiste maat, zodat je baby er niet in weg kan zakken.
Deken:
- Je hoeft niet steeds slaapzakken in een grotere maat aan te schaffen.
- Je kunt je baby strak instoppen, wat hem een geborgen gevoel geeft.
- Nadeel: Een beweeglijk kind kan zich loswoelen waardoor hij het ’s nachts koud kan krijgen.
Het advies is om kinderen jonger dan 2 jaar niet onder een dekbed te laten slapen. Jonge kinderen kunnen een dekbed nog niet wegduwen of eronderuit kruipen. Er is dus een kans op verstikking en oververhitting. Gebruik liever een katoenen babyslaapzak of een niet al te dik babydekentje met laken.