Duurzaam leven met een baby
Het kan!
We geven je enkele praktische tips om je leven met een baby zo duurzaam mogelijk in te richten.
Het onderwerp ‘baby & duurzaam’ is een dilemma in onze westerse maatschappij. Wat een hoeveelheid spullen heb je ‘nodig’! En dat terwijl een moeder in Afrika genoeg heeft aan een draagdoek?! Maar ja, de meeste producten zijn toch wel comfortabel, veilig of hygiënisch. Want hoe verschoon je een baby zonder commode; op de grond? Lekker voor je rug om dat 10 keer per dag te doen. En hoe was je je baby zonder badje; glibberend op één arm onder de douche terwijl je hem met je andere arm wast, of in de wasbak? Om nog maar te zwijgen over de boetes wanneer je zonder autostoeltje op pad gaat. Het kan allemaal, maar ideaal is anders.
Maar het moet toch mogelijk zijn om de CO² -uitstoot van een kind iets naar beneden te brengen? Na de eerste paar maanden van volle luiers, heel veel badjes en kleertjes die snel te klein werden, blijkt al snel dat duurzaam leven met een baby niet zo eenvoudig is als het lijkt. Vooral het tempo waarin een baby groeit en het tempo waarin hij iets vies maakt, maakt duurzaam leven met een baby tot een uitdaging.
Tip 1. Lenen van mensen uit je omgeving is natuurlijk ook een optie en bespaart je zowel kosten als spullen.
Tip 2. Tweedehands. Voor wie toch liever zelf de babyspullen (en kleertjes) aanschaft, zijn er tweedehands veel opties. Op Marktplaats is er een wereld aan tweedehandse kinderwagens, kinderstoelen, babybedjes, kastjes en kleertjes te vinden. Er zijn zoveel baby’s op de wereld, dat er overal al genoeg spullen van zijn. zonde en onnodig om iets nieuws te kopen. Vaak zijn de spullen nog heel goed en zelfs amper gebruikt, simpelweg omdat baby’s zo hard groeien en alles maar kortstondig nodig hebben. Na slechts drie tot zes maanden houdt de gemiddelde baby het bijvoorbeeld al voor gezien in de wieg.
Tip 3. Huren. Of je kunt de spullen die je kindje de eerste maanden nodig heeft natuurlijk huren en teruggeven wanneer je deze niet meer nodig hebt 😊.
Tip 4. Nuttige kraamcadeaus. Daarnaast kun je ook duurzaam leven door nuttige (tweedehands) kraamcadeautjes te vragen die je daadwerkelijk nodig hebt. Bijvoorbeeld een babynestje. “Een eerste duurzame stap waarmee je veel wint, is geen cadeautjes meer. Via cadeautjes nemen mensen allerlei spullen mee die heel belastend zijn voor het milieu, zowel in de productie, vaak plastic als in verpakkingsmateriaal.
Tip 5. Leenotheek. En wat ook heel leuk is; word lid van de plaatselijke speelotheek en bibliotheek: een duurzaam uitje waarmee je iedere keer weer met ‘nieuw’ speelgoed en boeken naar huis gaat.
Tip 6. Gezond = Duurzaam? Gezondheid en duurzaamheid gaan vaak hand in hand. Zo zouden wasbare luiers beter voor de tere babybillen zijn, is een glazen fles en duurzaam speelgoed gezonder omdat het geen microplastics bevat en is minder in bad dus beter voor de huid. Ook als het om eten gaat is gezond eten de meest duurzame oplossing. Het eerste jaar heeft een baby voor een groot deel voldoende aan borstvoeding, gezonder én duurzamer kan het niet.