fbpx

Meer dan 8.000 ouders gingen je voor!

4.9/5

Oefenhapjes voor je baby | Wat en wanneer?

Wat is een goed moment om te beginnen met oefenhapjes?

Als je kleintje tussen de 4 en 6 maanden oud is, kun je beginnen met het introduceren van de eerste kleine hapjes, ook wel bekend als oefenhapjes. Het is belangrijk om te onthouden dat deze oefenhapjes nog geen vervanging zijn voor borstvoeding of flesvoeding. Je kunt je baby bijna alle gezonde voedingsmiddelen geven, zoals groenten, fruit, aardappelen, vis en pap. Vermijd echter rauwe vis/vleeswaren en koemelk gedurende het eerste jaar.

Let vooral op signalen van je baby. Maakt hij smakkende geluidjes? Volgt hij het eten met zijn ogen? Dan is het wellicht tijd om met oefenhapjes te beginnen. Elk kind heeft zijn eigen tempo. Zorg ervoor dat je baby rechtop kan zitten en goed kan slikken. Als je baby 6 maanden oud is, heeft hij ook vaste voeding nodig naast borst- of flesvoeding.

Wat geef je als oefenhapje?

Denk aan een lepeltje geprakte groente of fruit. Ook fijngemalen gaar gebakken vlees of vis is een optie. In het begin geef je het liefst voeding met een zachte smaak om het verschil met de zoete smaak van borst- of flesvoeding niet te groot te maken.

Geschikt fruit om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld banaan, perzik, peer en meloen. Groenten met een zachte smaak zoals bloemkool, doperwtjes, boontjes, broccoli, worteltjes of pompoen zijn goede keuzes.

Pasta, aardappel en rijst

Als hapje kan je baby ook pasta, aardappel of rijst proberen. Maal het goed fijn of prak het met een vork. Begin met witte pasta, witte rijst en eventueel, als je pap wilt geven, af en toe wat pap van rijstebloem. Witte soorten bevatten minder vezels dan volkorenpasta of zilvervliesrijst. Zo wennen de darmen van je kind rustig aan vezels in de voeding.

Als dit goed gaat, stap dan geleidelijk over op volkorenpasta en zilvervliesrijst. Zodra je baby gewend is aan oefenhapjes, kan je ook bruin brood introduceren als oefenhapje.

Beginnen met losse smaken

Laat je kind eerst wennen aan losse smaken en introduceer nog geen gemengde smaken. Herhaal dezelfde smaak meerdere keren, omdat het herkennen van smaken belangrijk is. Dit hoeft niet noodzakelijk op opeenvolgende dagen te gebeuren. Soms moet een kind wel 10 keer proeven voordat het een smaak waardeert. Als je kind gewend is aan losse smaken, kan je variaties proberen, zoals appel met perzik, aardbei met banaan, kiwi met peer, wortel met pompoen, ontvelde tomaat met courgette en bloemkool met broccoli.

Waarom geef je oefenhapjes?

Oefenhapjes helpen je kind wennen aan verschillende smaken dan die van warme melk. Bovendien leert je baby met een lepel te eten en oefent het de mondspieren. Door tussen de 4 en 6 maanden te beginnen met oefenhapjes, kan je de kans op voedselovergevoeligheid bij je baby verminderen.

Er was aanvankelijk het idee dat baby’s die jonger dan 6 maanden oefenhapjes krijgen een grotere kans hebben op het ontwikkelen van voedselovergevoeligheid. Het is nu echter duidelijk dat deze kans juist afneemt als je tussen de 4 en 6 maanden met oefenhapjes begint. Om de kans op voedselallergieën te verkleinen, is het advies om tussen 4 en 6 maanden verschillende soorten voedsel, waaronder pindakaas en ei, aan te bieden.

Voedselallergie voorkomen

Om voedselallergie te voorkomen, wordt aangeraden om voor 8 maanden ook pindakaas en ei te introduceren. Als je baby ernstig eczeem heeft of een voedselallergie, is het extra belangrijk om vroeg te beginnen met verschillende soorten voeding, zoals ei en pindakaas. Start hiermee vóór de leeftijd van 6 maanden, maar overleg wel eerst met de behandelend arts of de diëtist van je kind.

Hoe maak je oefenhapjes klaar? Van fijn tot grof

Gebruik een blender, staafmixer of prak de oefenhapjes met een vork. Maak het in het begin heel fijn. Voeg wat water, een klontje zachte margarine of een lepeltje gezond vet, zoals olijfolie en zonnebloemolie, toe als het te droog is.

Als je baby dit gemakkelijk eet, prak het dan iets minder fijn. Als ook dit vlot naar binnen gaat, is het voldoende om het eten alleen in kleine stukjes te snijden.

Als je kleintje nog maar een paar lepeltjes krijgt, kun je iets fijnprakken van wat er op je eigen bord ligt. Zorg ervoor dat er geen zout in je eten zit. Je kunt ook wat van het stuk fruit prakken dat je tussendoor eet.

Het is in ieder geval handig om je kleintje bij je aan tafel te hebben in een kinderstoel – eventueel met eetblad erbij. Eet smakelijk!

De waardering van www.babyloop.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 830 reviews.
Zoeken