fbpx

Meer dan 7.000 ouders gingen je voor!

4.9/5

Oppassen kleinkind

Oppas oma tips

Je hebt het zo weer in de vingers. Maar de eerste keer oppassen op een jonge baby kan best spannend zijn. Hoe zit het ook alweer met die luiers? Tot waar moet ik de fles vullen, en wat heb ik eigenlijk allemaal nodig voor zo’n kleintje?

Natuurlijk hoeven opa en oma niet een volledige babyuitzet in huis te halen, maar een aantal dingen zijn wel héél handig zodat de kersverse ouders niet heel veel spullen mee hoeven te nemen als ze op visite komen of wanneer opa en oma een dagje oppassen.


Hierbij een aantal tips om het oppassen soepel te laten verlopen. 

  1. Creëer een veilige omgeving

Het is aan te raden om een veilige omgeving voor het kleinkind te creëren. Dat kan door middel van een babynestje, speelkleed of een box. Met behulp van een aankleedkussen creëer je eenvoudig een plekje om te verschonen. Een wipstoeltje (bv van BabyBjorn die makkelijk opklapbaar is) of een kinderstoel met Newborn set is praktisch om je kleinkind eten te geven. Kleine kinderen slapen veel en daarom is een campingbedje ook een aanrader voor opa en oma. Zo kan het kindje rustig slapen op een veilige plek. Een campingbedje kun je overigens ook gebruiken als box, of andersom. 


oppassen kleinkind
  1. Maak notities als geheugensteuntje

Je krijgt een instructie van de moeder (of vader), die heel logisch klinken én waarvan je denkt dat je het wel onthoudt. Het kan handig zijn deze instructies op te schrijven. Je kleinkind heeft straks honger, is hard aan het huilen en jij probeert zo snel mogelijk de fles klaar te hebben. De kans is heel groot, dat je door de hectiek het allemaal niet meer precies weet. Dit geldt natuurlijk voor meer situaties tijdens het oppassen. Gebruik een briefje als geheugensteun voor:

  • Voeding (hoeveelheid en tijden)
  • Slapen (wanneer, hoe lang, kleding en rituelen zoals knuffels of muziekjes)
  • Eventuele medicatie en vitamines


  1. Oefen samen hoe de spullen werken

Ga je met de kleine op stap? Oefen dan van tevoren hoe de kinderwagen werkt en hoe je de baby goed en veilig vastzet in de kinderwagen, de wipper en in de autostoel.

Als je wat langer op de baby past, wil je hem of haar waarschijnlijk ook wel in bad doen. Probeer dit ook eens van tevoren. Hoe zet jij het badje goed en stevig neer? Hoe test je of de temperatuur van het water goed is? En hoe houd je de baby makkelijk en veilig vast? Het is fijn als je het allemaal weer even gezien hebt, voordat de ouders vertrekken en jij het zelf moet doen. 


  1. Geniet!

Zorg dat je goed voorbereid bent voor de eerste keer oppassen, dan kun je echt genieten van het samenzijn met jouw kleinzoon of dochter. En je zal zien dat het de tweede keer al meer vanzelf gaat.

Veel plezier met deze tips oppas oma! 


De waardering van www.babyloop.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 780 reviews.
Zoeken