De nationale klimaatweek is een goed moment om samen stil te staan bij klimaatverandering 🌍️
De leeftijd waarop je een onderwerp als klimaatverandering met je kinderen kunt bespreken, verschilt per kind. Als je met je kind gaat praten over een onderwerp dat indruk maakt, kun je je aan de volgende 6 TIPS houden:
1️⃣ 𝗣𝗿𝗮𝗮𝘁 𝗲𝗲𝗿𝗹𝗶𝗷𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝗱𝗲 𝘀𝗶𝘁𝘂𝗮𝘁𝗶𝗲
Kinderen zien en horen dat er grote veranderingen plaatsvinden in de wereld. Zeg niet dat alles vanzelf wel goed komt, want dat kan het gevoel geven dat je hun zorgen niet serieus neemt of tegen hen liegt.
2️⃣ 𝗚𝗲𝗲𝗳 𝘃𝗲𝗿𝘁𝗿𝗼𝘂𝘄𝗲𝗻
Geef eerlijk antwoord op de vragen die je kind stelt, op een manier die past bij de leeftijd en belevingswereld.
3️⃣ 𝗦𝘁𝗲𝗹 𝗼𝗽𝗲𝗻 𝘃𝗿𝗮𝗴𝗲𝗻
Wat weet jouw kind van klimaatverandering? Je kunt er met je kind over praten door open vragen te stellen zoals “Wat zou jij veranderen?”.
4️⃣ 𝗔𝗰𝗰𝗲𝗽𝘁𝗲𝗲𝗿 𝗲𝗻 𝗯𝗲𝗻𝗼𝗲𝗺 𝗴𝗲𝘃𝗼𝗲𝗹𝗲𝗻𝘀
Voelt je kind zich angstig na het zien van beelden van overstromingen, bosbranden of smeltende ijskappen? Zeg dan niet: ‘Je hoeft niet bang te zijn’. Daarmee ga je voorbij aan de gevoelens die je kind heeft. Laat juist weten dat je begrijpt dat je kind zich zorgen maakt. Het is echt heel belangrijk om de emoties die je kind ervaart te bespreken.
5️⃣ 𝗟𝗲𝗿𝗲𝗻 𝗼𝗺𝗴𝗮𝗮𝗻 𝗺𝗲𝘁 𝘇𝗼𝗿𝗴𝗲𝗻 𝗼𝗺 𝗱𝗲 𝘄𝗲𝗿𝗲𝗹𝗱
Voor kinderen en jongeren is het fijn als ze zelf iets kunnen betekenen. Door zelf iets te doen, kunnen ze hun zorgen ombuigen naar iets positiefs.
6️⃣ 𝗚𝗲𝗲𝗳 𝗷𝗲 𝗸𝗶𝗻𝗱 𝗵𝗼𝗼𝗽
Voor kinderen en jongeren is het belangrijk om een goed beeld van de toekomst te hebben. Dat is met alle berichten over de klimaatverandering niet gemakkelijk. Het helpt als ze weten dat er veel landen, bedrijven, scholen en burgers bezig zijn om te zorgen voor er een duurzamere toekomst.
Heb jij al eerder met je kind over klimaatverandering gepraat? Zo niet, hoop dat je met deze tips inspiratie hebt gekregen om het wel te doen! 💚