Baby speelgoed | Dit zijn onze adviezen
Is jouw baby, peuter of kleuter bijna jarig, en weet je niet wat voor speelgoed je moet geven? Wij hebben gekeken welk baby speelgoed op het kinderdagverblijf een succes is, wat ook nog eens goed is voor de ontwikkeling van je kleintje en lang mee gaat! #duurzaam 😊
1. Open einde speelgoed
Kies voor open einde speelgoed. Dit is speelgoed waarbij de uitkomst niet vastligt. Het voordeel hiervan is dat dit speelgoed voor elk kind en in elke fase een ander doel heeft. Dat maakt dat het niet alleen langer meegaat, maar het lokt ook fantasie en creativiteit uit. Ieder kind doet er namelijk iets anders mee.
Een van de bekendste open einde speelgoedmaterialen zijn houten blokken. Baby’s sabbelen erop en doen de blokken in en weer uit de doos, dreumesen stapelen ze op elkaar en peuters maken er bouwwerken of een racebaan van. Je kind ziet veel meer dan alleen een blok en misschien verandert dit blok in de leefwereld van je kind wel net zo gemakkelijk in een telefoon of hamster. En wat dacht je van de populaire Stapelstein stenen? Volwassenen snappen niet dat een kind hier zoveel in kan zien en oneindig mee kan spelen.
2. Sloopproof
Ook een goed idee voor op het verlanglijstje: baby speelgoed dat ‘sloopproof’ is, oftewel dat tegen een stootje kan en lang meegaat. Ook qua duurzaamheid is dat een belangrijke criteria. Het hoeft niet per se van hout te zijn, er is ook speelgoed van plastic dat een lange levensduur heeft. Het is daarbij wel belangrijk dat het speelmateriaal een natuurlijk gewicht heeft. Zo leren kinderen iets over zwaar en licht en worden ze uitgedaagd om het speelgoed op verschillende manieren vast te pakken.
Wat prettig is aan houten speelgoed, is dat het hout de warmte van het lichaam overneemt. Dat is voor kinderen een fijne ervaring. Bovendien is hout makkelijk schoon te maken en is hout een fijn duurzaam materiaal. De klimdriehoek van Ette Tete de Mopitri kun je al vanaf 1 jaar heel goed gebruiken. En voor peuters en kleuters is de Wobbel een geweldig stuk open einde speelgoed en sloopproof, want het balansbord kan tot 200 kilo aan!
3. Knutselmateriaal
Voor peuters is knutselmateriaal heel geschikt. Dit is goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek en ze kunnen hun creativiteit hierin kwijt. Denk aan activiteiten als kleien, verven, plakken, knippen en tekenen.
Glitters doen het altijd goed en als kartelscharen geven een mooi effect als je kleintje knipt. Bijkomend voordeel is dat deze niet zo scherp zijn en ze dus niet zo gemakkelijk jouw waardevolle spullen kapot kunnen knippen 😉
4. Fantasie
Fantasierijk speelgoed, zoals een keukentje, winkeltje of een pop, doen het ook altijd goed. Peuters vinden het leuk om alles te kopiëren en papa en mama na te doen. Bijvoorbeeld om te koken, boodschappen doen of het geven van een flesje. Je zal zien dat je kleintje een pop echt kan vertroetelen en verzorgen. En wellicht dat je jezelf nog een terug hoort in hun fantastiespel…. 😊
5. Spelletjes
Een spelletje doen is goed voor de cognitieve ontwikkeling. Denk aan memory of kwartet. Zo leren kinderen spelenderwijs informatie te verzamelen, deze toe te passen en verbanden en relaties te leggen. En wanneer je samen met je kind een gezelschapsspelletje speelt, maakt dit de band tussen jullie hechter.
Laatste gouden tip: Bied niet te veel speelgoed in één keer aan je kleintje aan
Dit gaat ten koste van het spel, want kinderen kunnen dan moeilijk keuzes maken. Kies daarom maximaal drie speelmaterialen uit en leg de rest van het baby speelgoed even uit het zicht. Wissel het speelgoed af en toe om, zodat je kind steeds opnieuw wordt uitgedaagd.
Ook kun je het speelgoed voor je kids in 2-en delen en in een grote doos opbergen en deze 2x per jaar omwisselen, zodat er telkens weer nieuw speelgoed terugkomt.